Quines eines per fer què? (segons l'evolució de la xarxa)
Autor de la fitxa : Outils-réseaux
Llicència de la fitxa :
Creative Commons BY-SA
Descripció : Hi ha nombroses eines per funcionar en xarxa, les eines col·laboratives, moltes de les quals són disponibles en programari lliure. Ofereixen camps d'aplicació molt oberts. Però de vegades entre aquesta profusió d'eines i funcionalitats és difícil d'orientar-s'hi.
Vida d'una Xarxa
La creació de les xarxes: 5 processos fonamentals
Aquests processos són simultanis. Guien el camí dels nouvinguts.
Unes eines per a cada etapa de la vida de la xarxa
**Procés**
**Funció**
**"Fletxetes"**
**Eines privilegiades**
Formació
Creació de la identitat de la xarxa
Reagrupament de les fletxes del mateix color
Llista de correu general i cartografia dinàmica dels membres de la xarxa
Informació
Intercanvis d'informacions entre els membres de la xarxa
Reagrupament de les fletxes que van en la mateixa direcció
Llistes de correu temàtiques, fòrums, butlletins
Transformació
Muntatge de projectes col·lectius
Emergència de les "grans fletxes" dels projectes
Tallers i eines de suport dels projectes
Irradiació
Interacció amb el món circumdant
Acció de les fletxes projectes sobre les altres fletxes de l'entorn
Difusió de les dades en un lloc Internet (amb els CMS: integració dinàmica de contingut)
Consolidació
Obertura i continuació de la dinàmica
Permeabilitat (guions) a nous membres i conservació d'una dinàmica interna (espiral)
Acollida dels nouvinguts, classificació de la informació, presència d'un historial
Formació de la xarxa
Aquesta primera etapa consisteix en visibilitzar la pertinença a la xarxa. És important que cada nou actor sigui immediatament visible, tant per ell mateix (existeixo en la xarxa i ella em reconeix) com per els altres.
Les eines indispensables en aquesta primera etapa corresponen a la tradicional "ronda d'intervencions" d'una trobada física.
No n'hi ha prou amb dir "formo part de la xarxa" per ser-ne una part activa, també cal dir què és el que ens il·lusiona, què volem fer-hi, amb qui ho volem fer; per això cal que els membres de la xarxa puguin intercanviar informacions de manera eficaç, parlar entre ells, agrupar-se per afinitats i fer visibles els temes de debat que poden donar peu a projectes futurs.
Aquesta etapa – en realitat es tracta d'un procés permanent – s'identifica amb l'emergència, la creació i el muntatge dels projectes. De fet es tracta d'una transformació a l'interior de la xarxa, donat que aquesta comença a crear organització i esdevé operativa a través dels seus projectes.
Les eines necessàries en aquesta etapa són aquelles que permetin treballar en comú en projectes concrets, per tant corresponen a tota la bateria d'eines col·laboratives que possibiliten compartir documents i informació, co-redactar, interactuar, sincronitzar i reflexionar conjuntament.
A hores d'ara la xarxa és percebuda a través dels projectes que acull i anima, i entra en interacció amb el seu entorn.
Aquestes interaccions poden produir-se a diversos nivells: interacció amb el públic en el marc dels projectes, interacció amb els socis institucionals que donen suport i promouen els projectes, interacció amb altres xarxes per l'intercanvi o transferència de competències, d'experiències...
L'objectiu d'aquesta etapa és garantir que, encara que la xarxa hagi passat per les primeres 4 etapes amb uns membres determinats, estigui oberta a nous membres.
En aquesta etapa les eines són més aviat metodològiques (historial de la xarxa, reglament intern, guia del nou membre, instruccions de participació...).
Tanmateix hi ha eines tècniques que ajuden a visualitzar amb més facilitat l'activitat d'una xarxa que tingui molt de contingut.