bf_imagevignette_bf_image219px-Definition_of_Free_Cultural_Works_logo_notext.png

Les obres lliures

Autor de la fitxa : Daniel Mathieu et SupAgro Florac
Llicència de la fitxa : Creative Commons BY-SA
Descripció : A molts països (entre els quals França i Etats Units) a partir del moment en què es crea una obra intel·lectual, els drets d'autor s'apliquen automàticament, protegint l'obra i el seu autor.
Així, tota persona que vulgui difondre, publicar o modificar l'obra ha de demanar-ne l'autorització al seu autor, que li concedirà, o no, de manera gratuïta o onerosa.
Les llicències lliures són textos jurídics "llestos per ser utilitzats", que permeten al creador donar més drets a altres persones sobre la seva obra, sense haver de tenir necessàriament uns coneixements jurídics específics.
Lluny d'ignorar els drets de l'autor, les "llicències lliures" els reconeixen i els protegeixen!

Mentre que l'ús habitual del dret de la propietat literària i artística condueix a restringir l'accés del públic a les obres, les "llicències lliures" tenen per objectiu afavorir-lo. En efecte, no tots els creadors d'obres són reticents a la difusió de les seves obres. Al contrari, alguns fins i tot desitgen que les seves obres puguin tenir una àmplia difusió (música, fotografia,...) i també puguin ser modificades, millorades o personalitzades (cursos, articles, programaris,...). Però per defecte (en el dret francès i en molts altres drets), les obres intel·lectuals estan protegides de la manera més estricta per tal de proposar la protecció més gran possible als autors.
Per tant, les llicències lliures permeten als autors que ho desitgen, i sense que hagin de tenir coneixements jurídics específics, "alliberar" les seves obres per tal de facilitar-ne la difusió alhora que les protegeixen, ja que aquestes llicències segueixen sent oposables en el dret nacional de l'autor.

Com "alliberar una obra?

Associant a l'obra un contracte d'utilització (llicència) per, segons la llicència escollida:
  • autoritzar tots els usuaris a reproduir i difondre l'obra lliurement, sense autorització
  • permetre la modificació de l'obra inicial
  • autoritzar o no un ús comercial de l'obra
  • obligar tota persona que modifiqui l'obra a difondre l'obra nova sota la mateixa llicència

Per a què serveixen les obres lliures?

  • facilitar la difusió dels coneixements
  • crear béns comuns
  • autoritzar la col·laboració per fer evolucionar una obra, un programari

El programari lliure

  • Nascut de l'experiència de Linux (30 milions de línies de programes col·laboratives)
  • Estès a molts programaris a la xarxa: sistema LAMP (Linux, Apache, MySql, Php), Open Office...
  • Diverses llicències possibles: BSD, GNU/GPL, CeCILL (Cea, Cnrs, Inria)
  • Les fonts del programari han de ser d'accés lliure: servidor específic (CVS)
  • La GPL imposa transferir als programaris derivats els mateixos drets que els del programari inicial; la GPLL no ho imposa.

Altres llicències lliures

  • Licence art libre : llicència que aplica el Copyleft a l'art. Aquesta llicència autoritza la difusió i la modificació a condició que l'obra modificada estigui sota la mateixa llicència.
  • Llicència d'informació pública lliurement reutilitzable: a França, permet la difusió, la reutilització de dades públiques, de manera comercial o no. Totes les dades públiques encara no estan sota aquesta llicència .

Les llicències Creative Commons

Sistema de llicències lliures, multilingüe que ofereix un ventall de solucions adaptades a totes les obres. Han estat adaptades al dret francès pel Centre d'estudis i de recerca de ciències administratives i polítiques (CERSA, que depèn del CNRS, Centre nacional de recerca científica)
Les possibles opcions:
  • Autoritza l'ús comercial de la seva creació?
  • Autoritza les modificacions de la seva creació?
  • En cas afirmatiu, amb la condició que les creacions que se'n derivin siguin compartides segons les mateixes condicions que la creació inicial
Només cal posar el logotip corresponent a la llicència escollida perquè l'obra estigui protegida.
Per escollir la llicència i trobar el logotip corresponent: http://creativecommons.org/

On trobar obres lliures?

Utilitzar obres lliures (respectant-ne les condicions de llicència) és respectar el treball dels creadors alhora que participar en el procés de l'obra. En la pràctica:

Webografia

Creatives Commons
Dades públiques lliures

Bibliografia

- AIGRAIN, Philippe. Cause commune: l’information entre bien commun et propriété. Paris : Fayard, 2005. Transversales (Paris. 2005), ISSN 1772-5216. ISBN -213-62305-

Font il·lustració:: Official logo for the Definition of Free Cultural Works par Marc Falzon - Domaine public