Els acceleradors de projecte

Autor de la fitxa : Laurent Tézenas - Montpellier SupAgro
Llicència de la fitxa : Creative Commons BY-SA
Descripció : Per garantir l'èxit d'una iniciativa com aquesta, és important interioritzar el mètode i seguir les regles que se'n deriven.
S'haurien de preveure tres rols:
  • un ponent: la persona que presenta la situació-problema
  • un animador - garant del mètode: presenta ràpidament la metodologia, recorda les regles, vetlla pel bon desenvolupament.
  • un secretari: és qui pren les notes (funció compartida a etherpad)

Etapa 0: preparació (5 min.)
Al principi de la trobada, el grup hauria d'escollir:
  • una persona que presenti el seu cas-problema: s'aconsella que aquesta persona es prepari l'exposició abans a partir de les pròpies reflexions sobre el que viu com una dificultat en la seva pràctica profesional.
  • un animador (garant de la dinàmica)
  • una persona que prengui notes (o funció compartida a pad)

Etapa 1: exposició de la problemàtica o de la situació (5 min)
La persona que ha acceptat de sotmetre el seu problema exposa el més clarament possible la situació i el seu context. Explica a continuació com defineix el problema. Els altres membres de l'equip escolten.

Etapa 2: clarificació de la problemàtica (5 min)
Els membres del grup formulen preguntes per delimitar bé la situació; en aquesta etapa, han de limitar-se a fer preguntes sobre els fets (una millor comprensió del context per ex). La persona que ha exposat el seu cas aporta les precisions pertinents.

Etapa 3: contracte - reformulació del tema (1 min)
La persona que ha exposat el cas precisa clarament el que espera dels altres membres del grup. (voldria que el grup m'ajudés a ....)

Etapa 4: reaccions, comentaris, suggeriments (20- 30 min)
Són sobretot els altres membres del grup que intervenen: donen les seves impressions, reaccions i percepcions connotades amb avaluació i interpretacions de la situació... s'esforcen sobretot en proposar una visió diferent de la situació, en emmarcar-la diferentment. Poden fer suggeriments pràctics o donar consells.
La persona que ha exposat el cas escolta i s'obliga a no intervenir. És la primera interessada en prendre nota per escrit de tot allò que li sembli pertinent retenir.

Etapa 5: Síntesi i pla d'acció (5-10 min)
La persona que ha exposat el cas es pren un temps breu per dissenyar un mini pla d'acció amb els comentaris fets pels membres del grup (una síntesi personal del que vol retenir).
Durant aquest temps, els altres participants anoten les idees i comentaris que els poden ser útils en els seus projectes (idees transversals, etc.)

Acabat aquest temps d'escriptura , la persona que ha exposat el cas presenta el seu pla d'acció i indica la manera d'actuar que adoptarà. Els altres membres del grup no han de discutir les decisions d'aquesta persona ni seu pla d'acció; es comporten més aviat com a testimonis del procés d'aquesta persona; poden expressar el seu recolzament i encoratjar-la.
Les idees "transversals" anotades pels altres participants, seran presentades a continuació en plenari.

Etapa 6: Avaluació i integració dels aprenentatges, l'experiència (5 -10 min)
Per tancar com cal la trobada, convé fer una reflexió sobre el que ha passat. La persona que ha demanat ajut pot expressar com ha viscut l'experiència; el grup pot avaluar la seva manera de procedir i, si cal, aportar-hi algunes correccions per a la propera trobada. Es recomana al grup que es concedeixi alguns minuts per tal que cada membre pugui apuntar amb què es queda d'aquesta trobada.

Adaptat de: PAYETTE, Adrien and CHAMPAGNE, Claude. Le groupe de codéveloppement professionnel. Québec, Canada : Presses de l’université du Québec, 1997. ISBN 2-7605-0981-8.

Us podeu decarregar una fitxa simplificada, adaptada per Laurent Tézenas Accelerateur_de_projet.pdf (92.2kB) (en francès)