:: suivant >>

蒬iter :: []->

Contenu en ligne sur la page : http://ebook.coop-tic.eu/catala/wakka.php?wiki=EbookProva  .epub

Presentaci贸 del projecte Coop-Tic


Coop-Tic 茅s una iniciativa de transfer猫ncia d'innovaci贸, finan莽ada per la Comissi贸 europea en el marc del projecte Leonardo da Vinci. Quatre partners especialitzats en pedagogies innovadores - SupAgro Florac i Outils-R茅seaux (Montpeller), Aposta (l'escola empresarial cooperativa) de Catalunya i el Centre r茅gional d'initiatives 脿 l'environnement (CRIE Mouscron) de Val貌nia – es van associar per treballar sobre l'adaptaci贸 d'un dispositiu de formaci贸 destinat als animadors de projectes col路laboratius.

Amb Coop-Tic, s’han format quinze persones en tres pa茂sos: B猫lgica, Espanya i Fran莽a, amb l'objectiu que, per la seva banda i en els seus respectius cercles, esdevinguin formadores d'animadors de projectes i de xarxes de cooperaci贸.

image Coopticpresentatio.png (41.7kB)


Presentaci贸 de l'equip de socis


El programa de Coop-Tic ha posat en connexi贸 quatre estructures:

image LogoSupAgro_458x300_72dpi.jpg (22.9kB)
SupAgro Florac: Instituci贸 educativa en l'脿mbit agro-ambiental, s'ocupa des de fa anys de la formaci贸 d'animadors d'innombrables xarxes tem脿tiques i geogr脿fiques p煤bliques d'ensenyaments agraris i els garanteix suport t猫cnic. Reconeguda a nivell nacional per la seva experi猫ncia en el camp de les ci猫ncies de l'educaci贸 i per les seves activitats d'experimentaci贸 pedag貌gica i de promoci贸 de dispositius de formaci贸 innovadors, Supagro Florac posa el seu saber fer a disposici贸 dels seus partners en el projecte. Al mateix temps, 茅s la responsable del muntatge i la coordinaci贸 de conjunt del projecte.

image LogoOR_AvecNom_582x656_72dpi.jpg (58.7kB)

Associaci贸 Outils-R茅seaux. Associaci贸 de "refer猫ncia" a Fran莽a pel que fa al treball en xarxa. La seva missi贸 principal 茅s la d'iniciar i d'acompanyar les xarxes i les pr脿ctiques cooperatives amb el suport d'eines metodol貌giques i d'Internet. L'any 2010, Outils-R茅seaux va muntar el dispositiu de formaci贸 Animacoop dirigit als animadors i professionals que operen en el camp de la cooperaci贸 i l'animaci贸 de xarxes. Aquest dispositiu Animacoop ha estat adaptat i ha donat peu al projecte europeu Coop-Tic.


image LogoAposta_1181x695_72dpi.jpg (0.2MB)
Associaci贸 Aposta : Escola de cooperaci贸 responsable de la transfer猫ncia en territori catal脿.




image LogoCrie_591x296_300dpi.jpg (90.0kB)
Associaci贸 CRIE de Mouscron. Associaci贸 valona d'educaci贸 ambiental responsable de la transfer猫ncia en territori de Val貌nia.




Aquests socis s' han encarregat d'integrar les compet猫ncies de m煤ltiples institucions, universitats, investigadors, participants i col路lectius locals implicats en l'脿mbit del desenvolupament participatiu, que contribueixen activament a la redacci贸 de la publicaci贸 de l'e-book que esteu a punt de descobrir en aquest moment.

Presentaci贸 del dispositiu d'aprenentatge


El dispositiu de formaci贸 Coop-Tic es basa en principis educatius que tenen per objectiu acompanyar l'aprenent cap a l'autonomia i refor莽ar la seva capacitat d'actuar amb coneixement de causa. L'aprenent 茅s situat al centre de l'atenci贸 pedag貌gica. D'aquests principis se'n despr猫n la tria dels m猫todes i recursos pedag貌gics que s'articulen al voltant de tres idees: el car脿cter transversal dels sabers i compet猫ncies col路laboratius a adquirir, un vincle amb el projecte professional dels aprenents i la utilitzaci贸 de les potencialitats de les eines digitals en la innovaci贸 a nivell pedag貌gic.

Qu猫 s'apr猫n en la formaci贸 Coop-Tic ?

Els continguts de formaci贸 privilegien el desenvolupament de les compet猫ncies operatives relacionades amb l'animaci贸 del projecte col路laboratiu: gesti贸 de la informaci贸, co-producci贸 dels recursos, posada en marxa de din脿miques de xarxa, animaci贸 de col路lectius...
Aquests continguts s'estructuren al voltant de 12 conceptes clau i de 12 compet猫ncies col路laboratives transversals:

image schema1Cooptic.png (23.5kB)


Aquestes compet猫ncies col路laboratives es tracten paral路lelament a tres nivells:

Com s'apr猫n?

Durant 14 setmanes de formaci贸 els aprenents treballen a dist脿ncia i de forma presencial seguint una progressi贸 en tres itineraris paral路lels:

Els continguts en l铆nea segueixen etapes de la vida d'una xarxa.

image schema4_Etapesreseau_Cooptic.png (56.4kB)







Els participants produeixen col路lectivament nous continguts

image schema3Cooptic.png (25.2kB)


L'establiment d'un projecte col路laboratiu per part de l'aprenent 茅s un requisit previ, i les activitats proposades es refereixen a aquest projecte al llarg de tota la formaci贸. La primera setmana els participants presenten el context i el tema del seu projecte, despr茅s proven els m猫todes i eines proposats en el seu propi projecte i ho exposen en un espai personal d'aprenentatge. En cadascuna de les tres fases, un moment de reflexi贸 permet fer balan莽 de les aportacions de la formaci贸 al progr茅s del projecte. La formaci贸-acci贸 accelera el projecte dins el seu context professional i al rev茅s, les adquisicions de la formaci贸 s贸n m茅s "tangibles" perqu猫 estan implicades en l'acci贸

Pedagogia impactada per les noves tecnologies

Un eco-sistema de formaci贸:
Una metodologia per passar de la posici贸 d'"animador de xarxes" a "formador d'animadors de xarxes"
Una alternan莽a de moments d'intercanvi en pres猫ncia i a dist脿ncia, mitjan莽ant les eines d'internet
Una utilitzaci贸 de les eines i m猫todes col路laboratius durant la formaci贸
Uns moments d'intercanvi de pr脿ctiques
Un treball individual sobre els projectes col路laboratius dels participants
Co-producci贸 dels coneixements: programacions pedag貌giques de formaci贸

L'ebook de Cooptic

El llibre electr貌nic que teniu a les mans recull els materials que es van fer servir a la formaci贸 Cooptic. Alguns s'han confegit especialment per a l'ebook perqu猫 els continguts es van presentar a la formaci贸 de manera oral. Aquesta obra reflecteix els nostres coneixements en mat猫ria de cooperaci贸 i col路laboraci贸 en el moment que va ser redactada, a finals de 2013. Per貌 茅s un tema que comen莽a tot just a ser treballat, i per la nostra banda continuem a experimentar-hi, a imaginar, a provar, a somniar... en resum: malgrat que la publicaci贸 d'aquest ebook 茅s la finalitzaci贸 del projecte europeu Leonardo Cooptic, no 茅s en absolut un punt i final sin贸 les primeres pedres dels nostres projectes futurs: un centre de recursos sobre col路laboraci贸? Un MOOC? Potser alguna cosa que ni tan sols no existeix encara!

Bona lectura i bones experi猫ncies irreversibles futures de cooperaci贸!

Els protagonistes de l'aventura


Coordinaci贸:
H茅l猫ne Laxenaire

Autors:
Gatien Bataille
Jean-Michel Cornu
Antoine Delarue
FNAMI LR
Mathilde Guin茅
Claire Herrgott
Emilie Hullo
Corinne Lamarche
H茅l猫ne Laxenaire
Heather Marsh
Laurent Marseault
Daniel Mathieu
Outils-r茅seaux
Jordi Picart i Barrot
Manon Pierrel
Fr茅d茅ric Renier

Violette Roche
Elzbieta Sanojca
SupAgro Florac
Vincent Tardieu
Laurent T茅zenas
Fran莽oise Viala
... i els participants d'Animacoop

Dibuixos:
Eric Grelet

Disseny dels itineraris:
Claire d'Hauteville
H茅l猫ne Laxenaire
Elzbieta Sanojca

Traducci贸 al franc猫s:
Traducci贸 col路laborativa feta pels membres del grup AnimFr (de l'article sobre la stimergie)

Traducci贸 a l'angl猫s:
Koinos
Suzy Lewis-Vialar
Abdel Guerdane

Traducci贸 al catal脿:
Koinos
Jordi Picart i Barrot

Revisi贸 (de la part francesa):
Caroline Seguin

Normalitzaci贸 de les fitxes:
Cathy Azema
Gatien Bataille
David Delon
Corinne Lamarche
H茅l猫ne Laxenaire
Christian Resche
C茅cile Tr茅daniel

Desenvolupament:
Florian Schmitt

Disseny gr脿fic:
Imago design

Organitzaci贸 i seguiment del projecte Leonardo:
Guy Lev锚que
Cathy Azema
Martine Pedulla
St茅phanie Guinard


Aquesta obra ha estat realitzada en el marc d'un projecte de transfer猫ncia d'innovaci贸 (TOI) finan莽at per la Uni贸 Europea a trav茅s del programa Leonardo da Vinci.

Tots els continguts (textos, imatges, v铆deo) estan sota llic猫ncia Creative Commons BY-SA. Aix貌 significa que podeu difondre'ls lliurement, modificar-los i utilitzar-los fins, i tot en un context comercial, sempre que compliu amb dues condicions: citar-ne els autors originals i compartir amb les mateixes condicions qualsevol contingut que creeu a partir dels nostres (llic猫ncia CC-BY-SA).

El que hem apr猫s de Coop-Tic


Les formacions h铆brides, que combinen els "ensenyaments" presencials i a dist脿ncia, s贸n eines excel路lents de desenvolupament professional al llarg de tota la vida.

No obstant, cal que es donin certes condicions per tal que aquest tipus de dispositius de formaci贸 esdevingui un eco-sistema real d'aprenentatge.
L'experi猫ncia de Coop-Tic ha refor莽at les nostres conviccions pel que fa a algunes condicions d'猫xit de la formaci贸 en l'era digital.

La formaci贸 ja no 茅s una transmissi贸 piramidal dels sabers, on el qui sap transmet la informaci贸 a qui apr猫n. 脡s una co-construcci贸 dels coneixements 脿 partir de la posada en xarxa de les informacions disponibles, pr猫viament seleccionades pels formadors, dels coneixements i de les experi猫ncies individuals enriquides col路lectivament a trav茅s dels intercanvis reflexius. El proc茅s formatiu 茅s explicitat pel formador per tal que la formaci贸 permeti aprendre a aprendre.

La persona 茅s al centre de l'aprenentatge. Per貌 aquesta persona est脿 connectada f脿cilment amb el m贸n i amb els altres gr脿cies a les noves tecnologies disponibles.
En la formaci贸 Coop-Tic i Animacoop, el seu equivalent franc猫s, experimentem amb la construcci贸 de comunitats d'aprenents el funcionament dels quals 茅s proper a les comunitats epist猫miques (com ara supra). Els participants publiquen articles i creen itineraris de formaci贸 tot esdevenint progressivament uns "experts-amateurs" actius. Aquest nova qualitat de les persones en formaci贸 conjuga aut猫ntiques ambicions intel路lectuals, pedag貌giques, o fins i tot democr脿tiques, i obre 脿mpliament el cam铆 al plaer d'aprendre.

El treball de formador canvia perqu猫 aquest ha de realitzar diferents funcions en paral路lel:

Aquestes noves "funcions" garantides per un o diversos formadors requereixen canvis profunds:

Els elements d'innovaci贸 i els seus efectes sobre el dispositiu de formaci贸 i l'aprenentatge de la cooperaci贸

All貌 en qu猫 Coop-Tic innova Efectes en la formaci贸 Efectes en l'aprenentatge de la cooperaci贸
La tria d'una wiki com a plataforma de formaci贸 Dispositiu t猫cnic molt f脿cil d'utilitzar amb una ergonomia intu茂tiva, un grafisme acurat. El formador vetlla per disminuir les possibles limitacions tecnol貌giques. Atenua la inhibici贸 en la participaci贸. Tranquil路litza en relaci贸 a les eines. Estimula el sentiment de plaer. Incita les publicacions a Internet.
Un espai col路lectiu i espais individuals La plataforma wiki permet crear espais personals f脿cilment vinculables als suports col路lectius. Pert脿nyer a un grup d'aprenents 茅s natural (espais comuns). L'aprenentatge personalitzat 茅s possible (espai personal).
Continguts oberts Els cursos s贸n on line i accessibles a tothom, fins i tot despr茅s de la formaci贸. Possibilitat d'entrar als cursos en qualsevol moment. M茅s disponibilitat per a les activitats i els intercanvis.
Continguts d'aprenentatge m茅s amplis que els cursos mateixos La posada en l铆nea dels cursos "allibera" temps per a l'acompanyament en l'adquisici贸 de les compet猫ncies. Adquisici贸 dels saber fer: "aprendre a aprendre" i "aprendre a fer amb els altres".
Estructura modular Els continguts es divideixen en unitats (atomitzaci贸). L'itinerari global est脿 predefinit, per貌 pot ser modificat durant la formaci贸. La construcci贸 d'un itinerari m茅s personal 茅s possible.
Enfocament sist猫mic Els continguts s贸n escollits perqu猫 es corresponguin amb el conjunt de l'activitat de la xarxa col路laborativa i amb els diferents nivells (individu, grup, context). Adquisici贸 de graelles de lectura global. Estudi relativament complet dels processos col路laboratius.
Pluralitat dels itineraris estructurats Itineraris modulars dels cursos (vida d'una xarxa). Itinerari activitats de grup (comunitat d'aprenents). Itinerari "projecte professional" (context col路laboratiu). M煤ltiples ocasions de tractar les q眉estions de cooperaci贸 i de col路laboraci贸; practicar-les, animar-les. An脿lisi del proc茅s col路laboratiu.
Canvi progressiu de la mida dels grups de treball Les activitats es programen en base a la l貌gica de progressi贸: exercicis individuals, en parelles, en grups de 4-8 Pr脿ctica en comunitats epist猫miques. Exercitaci贸 en grups ef铆mers (canvi d'escala).
Posada en xarxa i en com煤 de les pr脿ctiques L'activitat est脿 pensada com un integrador de sabers. El formador 茅s el responsable de la metodologia. Posada en valor de les pr貌pies experi猫ncies com a font de coneixement (practicant reflexiu). Forma particular de professionalitzaci贸 (a partir de les experi猫ncies dels altres). Refor莽ament de l'autoestima.
Coproducci贸 dels continguts Una plataforma evolutiva: afegir p脿gines i temes 茅s possible per a tothom. El formador acompanya el proc茅s i en garanteix la coher猫ncia. Posici贸 activa de cara al saber. Sentiment de crear un "b茅 com煤".
Noci贸 de "pres猫ncia" a dist脿ncia Una articulaci贸 curosa dels moments pr猫sencia-dist脿ncia. L'esfor莽 d'acompanyament es fa en les interaccions entre els participants. L'acompanyament "a dist脿ncia" es sistematitza (contactes amb el formador prefixats). L'efecte dist脿ncia disminueix, o es transforma. Sorgeixen els m猫todes de proximitat de projectes, de cultures.


Per saber-ne m茅s: les comunitats epist猫miques

Les comunitats epist猫miques poden ser definides com un [petit] grup de representants que comparteixen un objectiu cognitiu com煤 de creaci贸 de coneixement i una estructura comuna que els permet una comprensi贸 compartida. 脡s un grup heterogeni. Per tant, una de les primeres tasques dels seus membres consisteix en crear un codebook, una mena de "codi de conducta", que defineix els objectius de la comunitat i els mitjans per assolir-los, aix铆 com les normes de comportaments col路lectius. Per tant el que caracteritza una comunitat epist猫mica 茅s abans que res l'autoritat de procediment, que en garanteix el progr茅s vers l'objectiu fixat tot i deixant als participants una certa autonomia.
La producci贸 del coneixement ve donada a partir de les sinergies de les particularitats individuals. Per aix貌 cal que el coneixement que circula dins la comunitat es faci expl铆cit. Aquesta explicitaci贸 es realitza a trav茅s de la conversi贸 dels coneixements individuals t脿cits en coneixements expl铆cits i col路lectius: els membres de la comunitat epist猫mica estan units per la responsabilitat de posar en valor un conjunt concret de coneixements. L'objecte de l'avaluaci贸 t茅 a veure per tant amb l'aportaci贸 individual a l'esfor莽 cap a l'objectiu a assolir, i la validaci贸 de l'activitat cognitiva (producci贸 del coneixement) de cada membre es fa per parells segons els criteris fixats per l'autoritat de procediments. El mateix passa amb el reclutament de nous membres en aquest tipus de grups: es fa per parells, segons les normes preestablertes en relaci贸 a la capacitat d'un membre per assolir l'objectiu de la comunitat.

Bibliografia
Cohendet, P., Cr茅plet, F. et Dupou毛t, O., (2003), Innovation organisationnelle, communaut茅s de pratique et communaut茅s 茅pist茅miques : le cas de Linux. Revue fran莽aise de gestion, n掳 146, 99-121.